Partner- en relatietherapie

Binnen een partner-relatie hebben we allemaal behoefte aan een gevoel van basisveiligheid bij en met jezelf en in relatie met de ander. Een warme, evenwichtige, liefde- en respectvolle, partner-relatie is misschien wel het meest intense wat er is. In die intensiteit kun je je vervult voelen van liefde en geeft de relatie misschien wel betekenis aan wie je bent en wat je doet.

 

Als er iets gebeurt waardoor men het gevoel krijgt dat de basisveiligheid bedreigd wordt, dan wil men de dreiging wegnemen en de veiligheid herstellen, door zichzelf te beschermen. Veelal bestaat die bescherming uit een reageren die aanvallend en bedreigend wordt ervaren en gevoeld door de ander. Hierdoor kan men in een negatieve, vicieuze interactie-cirkel terechtkomen die het gevoel van onveiligheid alleen maar groter doet worden.

 

‘Emotionally Focused Therapy (EFT)’ is een partner-relatie therapie, waarin de emoties van de partners centraal komen te staan en er onderzocht wordt hoe de emotionele-interactiepatronen verlopen. De basis van EFT is ontstaan vanuit de hechting-theoretische inzichten waar men er van uit gaat dat ieder mens de primaire behoefte heeft om zich te willen hechten aan anderen. Deze hechtingsbehoefte, het gehecht raken en het gehecht zijn aan de ander brengt ook met zich mee dat, als er dreiging of conflicten zijn, er een angst ontstaat voor scheiding en het alleen komen te staan.

 

EFT is een effectief bewezen behandelmethode die in een, relatief, korte tijd het proces van verandering binnen de relatie in gang zet. Partners leren te begrijpen over zichzelf en over elkaar, hoe hun hechtingsangsten en hechtingsbehoeften van invloed zijn op waarom ze reageren zoals ze reageren. Dit inzicht leidt er toe dat men op een andere manier met ontstane conflicten én met elkaar om kunnen gaan, waardoor men in verbinding en verbondenheid hun relatie weer als veilig ervaren en ‘thuis’ zijn…..    

 

Soms kan (in overleg met de cliënt en afhankelijk van diens hulpvraag) een interventie met behulp van paarden worden ingezet. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.livmetdieren.nl